Életmódváltó ABC - 99 recepttel és dietetikus tanácsaival a tartós testsúlycsökkentésért
Gézsi Andrásné Márta
Dimenzió
142 mm x 197 mm x 15 mm
Életmódváltó ABC - 99 recepttel és dietetikus tanácsaival a tartós testsúlycsökkentésért
A könyvről:
40 éve dolgozom dietetikusként, 22 éve a Délpesti Centrumkórház vezető dietetikusaként. Munkásságom alatt az egészségnevelést mindig fontos feladatomnak tartottam. Ez idő alatt rengeteg tapasztalatot szereztem a túlsúlyos és mozgásszegény életmódot folytató fiatalok és idősebb, a problémák következményeként már betegséggel küzdők elbukott próbálkozásaiból, de sikertörténeteiből is. A személyes példa-mutatás mellett az életszemlélet formálásának segítéseként – jelen kiadványban – az életmódváltás alapjait foglaltam keretbe. A finom és egészséges ételek receptjeivel, a könnyen megtanulható és végrehajtható mozgásprogramok bemutatásával szeretnék kedvet csinálni az életmódváltás elkezdéséhez. A többi Önön múlik.
Gézsi Andrásné
Tartalom:
Előszó
I. RÉSZ: ALAPVETŐ TUDNIVALÓK A TÚLSÚLLYAL KAPCSOLATBAN
Minden, amit az elhízásról tudni kell
• Az elhízás okai
• Az elhízás elsődleges okai
• Testalkati tényezők, genetikai hajlam
• Betegségek, szervi rendellenességek
• Az elhízás másodlagos okai
• Helytelen táplálkozás
• Inaktív életmód
• Pszichés tényezők
• Szociokulturális tényezők
• Egyéb tényezők
• A fogyókúrában elkövetett hibák
• Az elhízás mértékének és típusának megállapítása mérésekkel 18
• Testtömegindex (BMI)
• A testösszetétel mérése
• Derékkörfogat és derék/csípő hányados
• Az izomtömeg becslése
• Számolás a táblázatok és a képletek használatával
• Az elhízás tünetei és szövődményei
• Az elhízás kezelése
• A táplálkozással kapcsolatos életviteli tanácsok
A táplálkozási szokások és kockázatok felmérése
• A táplálkozási szokások felmérése
• A felmérés módja
• Táblázat az élelmiszerek fogyasztási gyakoriságáról
• Kockázatfelmérés cukorbetegség kialakulására
Táplálkozási irányelvek túlsúlyosok részére
• A túlsúlyosok étrendjének összeállítása
• Egyénre szabott energiabevitel
• Tápanyagarányok az étrenden belül
• Étkezések száma
• Konyhatechnikai tanácsok
• Hogyan lehet éhezés nélkül fogyni?
• Testsúlymegtartás hosszú távon
Élelmiszer-ismereti alapok
• Táplálkozási ajánlások
• OKOSTÁNYÉR®
• Mediterrán étrend
• Az élelmiszerfélék részletes bemutatása
• Gabonaipari termékek, szénhidrátban gazdag ételek
• A gabonafélék helye az étrendben
• A rostok szerepe a táplálkozásban
• A szénhidrátok és a glikémiás index
• Kevésbé ismert vagy elfeledett gabonafélék
• Gabonaipari termékek tápanyagtartalma
• Zöldség- és főzelékfélék
• Gyümölcsök
• Olajos magvak
• Tej és tejtermékek
• Tojás
• Zsírok, olajfélék
• Telített zsírok
• Telítetlen zsírok
• Transzzsírok, ciszzsírok, esszenciális zsírsavak
• Húsok, húskészítmények, halak
• Luxuskalóriák
• Folyadékok
• Mesterséges és természetes édesítőszerek
• Mesterséges édesítőszerek
• Természetes édesítőszerek
Sport túlsúly esetén
• Szempontok a mozgásforma megválasztásához
• Hogyan sportoljunk túlsúlyban?
• A sportedzés fogalma, felépítése
• Az edzés fázisai
• A zsírégetés módja túlsúlyban
• Milyen intenzitással sportoljunk? Mikor fogyunk hatékonyabban?
• Ismert és kedvelt testgyakorlatok, melyek túlsúlyban alkalmazhatók
• Úszás – vízben folytatott intenzív mozgások
• Séta, gyaloglás, futás, túrázás, nordic walking
• Kerékpározás
• Korcsolyázás, síelés, szánkózás, egyéb téli sportok
• Kajak-kenu, kajakpóló, evezés, vitorlázás
• Sportjátékok, labdajátékok
• Teremben – strandon űzhető alacsony létszámú labdajátékok
• Jóga, pilates, stretching, gyógytornához közeli mozgástevékenységek
• Aerobik, tánc, és egyéb aerob jellegű mozgásformák
• Fitneszgépek 84
• Gimnasztikázás és a különféle szerekkel végezhető testgyakorlatok
II. RÉSZ: RECEPTEK
Ételreceptek ételfajtánként
Előételek, saláták
Levesek
Húsételek, halételek
Húsmentes ételek
Tésztaételek, kenyérfélék
Sós desszertek
Édes desszertek
III. RÉSZ: FÜGGELÉK
1. Függelék
Gyümölcsök, zöldségek, húsok, gabonák élettani hatásai
2. Függelék
Vitamin- és ásványanyag-táblázat
A SPRINGMED KIADÓ KÖNYVAJÁNLÓJA
A kötet szerzője:
Gézsi Andrásné, Márta | gezsi.andrasne@gmail.com
1981 óta dolgozom terápiás dietetikusként. 1997-től az Egyesített Szent István és Szent László Kórház dietetikai szolgálatának szakmai tevékenységét irányítom, melynek eredményeként 2010-ben elnyertük az év „legeredményesebb dietetikai csapata” díjat. A kórházi betegek étrendjének összeállításán és megtanításán kívül számos cukorbetegeknek szóló könyv szerzője vagyok. Az egészségnevelés mellett a javasolt recepteket magam is rendszeresen, változatos módon és formában elkészítem. Hazám jellegzetes ételei mellett szívesen teszek kirándulásokat más népek ételkülönlegességeinek megismerésére. Gyakorlati tapasztalataim felhasználásával, a könyvben szereplő javaslatokkal és színes fotókkal szeretném Önöket is támogatni hasonló törekvéseikben.