Gasztroenterológia a háziorvosi gyakorlatban - SpringMed Háziorvosi
Bajor Judit, Magyar Anna
Dimenzió
130 mm x 190 mm x 18 mm
Gasztroenterológia a háziorvosi gyakorlatban - SpringMed Háziorvosi
„A gasztroenterológia nem annyira egzakt diszciplína, mint pl. a kardiológia, ahol minden mérhető, számolható, leképezhető, és minden döntés evidenciákra épül. A gasztroenterológiai beteg panaszainak értékelése és a beteg ellátása sokkal inkább művészet, mely az evidenciákon felül tapasztalatokon, a beteg beható ismeretén, az orvos megérzésein alapul. A háziorvosnak a betegek vizsgálatakor három kincset érő eszköz van a kezében: az első, a betegnek és környezetének alapos ismerete, a második az alapos anamnézisfelvétel, a harmadik pedig a fizikális vizsgálat... Ha lelkiismeretesen élünk e három eszközzel, könnyen jutunk gasztroenterológiai diagnózishoz. A labor-és képalkotó vizsgálatok már „csupán” megerősítik, finomítják vagy megcáfolják a feltételezett diagnózist. Sajnos ma Magyarországon korlátozott a háziorvos kompetenciája, mind a kivizsgálásban, mind pedig a kezelésben, viszont kitűnő szakorvosgárda van segítségünkre a betegeink ellátásában. A végső diagnózis felállítását, a kezelések indítását, beállítását sokszor a gasztroenterológus végzi, de a fenntartásban, gondozásban és betegkövetésben, valamint a prevencióban érdemes együttműködni a beteget ismerő és őt folyamatosan észlelő háziorvossal.” (Részlet a Szerkesztők ajánlásából)Mindehhez kíván segítséget adni e könyv, melyben a praxisban leggyakrabban előforduló gasztroenterológiai betegségek alapellátásához igyekeznek praktikus útmutatót szolgáltatni a kötet szerzői.A könyv elsősorban a háziorvosi praxisban dolgozó orvosoknak és asszisztenseiknek készült, de szakorvosjelöltek és PhD-hallgatók is haszonnal forgathatják a gasztroenterológia területén mindenre kiterjedő, ugyanakkor tömör, rövid kiadványt